Amerikkalainen karhunkierros


Sillä pitkällä #60thingsbefore60 listalla on myös karhun valokuvaaminen. Olin haaveillut, että Suomen reissulla pääsisin itä Suomeen karhujen kuvausreissulle, yö laavussa ja kuvia tanssivista (!) karhuista sumuisessa suomalaisessa maisemassa. Ehkä se vielä joskus toteutuukin, mutta löysimme vaihtoehdon lähempääkin. Kuullostaa ehkä oudolta, mutta karhuja voi nähdä Pohjois-Karoliinan itäosissa - sinällään outoa, että yleensä karhut yhdistetään täällä vuoristoalueille. Tässä 5 vuoden vanhassa postauksessa murehdin mahdollisia karhuja vuoristossa - emmekä  siellä edes nähneet  karhun karhua.

Nyt lähdimme lauantaina ajamaan kohti rannikkoa - ja kohteena oli Alligator River luonnonsuojelualue.
Olimme perillä iltapäivällä - ja onnistuimme näkemään yhden karhun etäältä - kuva ylhäällä. Alue on siitä mielenkiintoinen, että siellä kulkee runsaasti hiekkateitä ja eläimiä yritetään nähdä autonikkunasta. 
Hieman yllättävää, että autolla kulkeminen ei ole pakollista - tosin kaikki näkemämme ihmiset olivat autoilla. Alue ei ole aidattu, mutta aukiolo on rajattu päiväsaikaan - sinne saa mennä puoli tuntia ennen auringonnousua ja pois pitää lähteä kohta auringonlaskun jälkeen. Lemmikitkin saa ottaa mukaan, mutta kissat ja koirat pitää olla hihnassa. 


Sen verran olen varovainen, että en lähtisi jalan tuonne. Lähes säännönmukaisesti vastaantulevat autot pysähtyivät ja vaihdettiin kuulumisia - lähinnä oliko kukaan nähnyt karhuja tai alligaattoreita. Ohjeiden mukaan aamut ja illat olivat otollisempia nähdä eläimiä. 

Palasimme paikalle sunnuntaiaamuna ja luulimme jo, että lauantain karhu jäi ainoaksemme. Olimme lähestymässä risteystä kääntyäksemme poispäin, kun edessämme oli karhu. Mietimme oliko kyseessä sama karhu - ehkä se oli viikonloppuvuorossa ja muut karhut olivat vapaalla ?
Karhu suoritti ohimarssin meille - ja laittoi jopa vähän juoksuksi kadotessaan sivutielle - ja meno ei ollut mitään löntystelyä.

Mustakarhu on yleisin karhu Pohjois-Amerikassa - ja niiden normaalia ravintoa on kasvit ja hyönteiset - ja  voivat myös olla kiinnostuneita ihmisten roska-astioista tai jopa autoihin jätetyistä eväistä. Mustakarhut, jotka asustavat Pohjois-Karoliinan rannikolla voivat olla aktiivisia koko vuoden - eivätkä välttämättä mene talviunille.Karhu ei näe hyvin, mutta kuulee ja haistaa sitäkin paremmin. Toivon, että kuvassa se kuulee.
Autossa oleva kamera tallensi myös minut, kun yritin saada viimeisiä kuvia vasemmalle häipyvästä karhusta.


Valokuvausmielessä karhu on epäkiitollinen kohde - kuten alla näkyy.  Tuo musta möykky on poispäin kulkeva karhu.Yhtään alligaattoria emme nähneet, vaikka paikan nimi oli Alligator River. Lämpötilat olivat meille mukavan viileät, mutta ehkä alligaattoreille jo liian alhaiset.

2 comments

  1. Vau! Hieno ja ainutlaatuinen kokemus! Olet saanut otettua hyviä karhukuvia. Vaikka olen ikäni kulkenut kesäisin sellaisilla paikoilla, joissa kuljeksii karhuja, niin en ole karhuun törmännyt - sanotaanko, että onnekseni en ole törmännyt. Karhuja olen nähnyt vain eläintarhoissa. Karhut ovat ihania ♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista - olin niin tyytyväinen, että karhu nähtiin - alligaattoreista en niin välitä. Alligaattorit ovat aika tavallisia Etelä-Karoliinan rannikon golf kentillä, mutta karhussa on jotain niin suomalaista :) vaikka ei samaa sukua olekaan.

      Delete