Islanti osa 1 - Kylpemässä


 Teimme 4 yön mittaisen matkan Islantiin viime viikolla. Islanti oli yksi kohteistani sillä listalla #60thingsbefore60. Lähtemisen teki helpommaksi, että Icelandair aloitti suorat kausilennot Raleigh NC:sta Keflaviikkiin toukokuussa 2022. Lentoaikaa suoralla lennolla oli 6 tuntia menomatkalla ja melkein 7 tuntia takaisin tulessa. Olimme molemmat käyneet vain Keflaviikin kentällä välilaskun ajan, joten reissu ’tulen ja jään’ maahan oli molemmille ensimmäinen. Vaikka uutisissa mainittiin maanjäristyksen uhka ja mahdollinen tulivuoren purkautuminen, tällä reissulla nähtiin vain jäätä.

Blue Lagoon kylpylä aukeaa aamulla jo kello 9 - joten matkamme jatkui sinne suoraan lentokentältä. Tämä kylpylä taitaa olla tuttu kaikille Islannin kävijöille ja siitä on tullut suosittu turistikohde. Islantilaiset rakastavat kylpemistä ja paikallisia kylpypaikkoja on jokaisessa kylässä, niiden hinnat ovat paljon edullisemmat tähän verrattuna. Blue Lagoon on siis ulkoilmakylpylä, jossa kylvetään lämpimässä 37-40 C vedessä - vesi tulee geotermisestä lähteestä 2 km syvyydestä ja johtuen mineraaleista, vesi on vaaleansinistä ja vähän maitomaista. Etukäteisvaraus tarvitaan sisäänpääsyyn. Kylpemisen lisäksi  alueella on höyrysauna ja tavallinen sauna. Lippujen hintaan sisältyy myös kasvomaski ja on alueella myös tarjolla virvokkeita - eikä niitä varten tarvitse tulla pois altaasta.

Blue Lagoon 

Täällä kuten muuallakin Islannissa pärjää hyvin englannilla ja palvelu on ystävällisistä, myöhemmin viikolla huomasimme, että maassa on myös paljon puolalaisia työntekijöitä. Vastaanotossa osataan neuvoa ensikertalaisia ja myös pukeutumistilassa on työntekijöitä auttamassa. Suomalaiselle eivät kylpemiseen liittyvät säännöt ole outoja, mutta työntekijät saattavat neuvoa, jos joku noviisi ei ymmärrä peseytyä ennen kylpemistä. Talon puolesta saa pyyhkeen ja uimapuvunkin voi vuokrata, jos oma olisi jäänyt kotiin. Oma lokero suljetaan rannekkeella, samalla rannekkeella voi maksaa juomia ja ruokaa - kannattaa muistaa oman lokeron numero, muuten poislähtö voi viivästyä. Olimme kylpylässä pari tuntia, joka taitaa olla minimi aika. Olin ehkä yllättynyt, mutta tykkäsimme molemmat tästä ja ehkä paremmalla säällä siellä olisi voinut viihtyä kauemmin. Blue Lagoonin saunassa tapasimme suomalaisen pariskunnan ja löylynheitosta ei tullut ongelmaa. Toinen kylpeminen tapahtui paikassa nimeltä Secret Lagoon - täällä taas enemmistö oli paikallisia ja vain muutama turisti. Kylpylän pukeutumistilat ja suihkut olivat vaatimattomammat verrattuna Blue Lagooniin, mutta tunnelma oli hieno. Jos Blue Lagoonissa suurin osa suihkuista oli yksittäisiä koppeja ovella, niin täällä oli avoin suihkuhuone. Altaan lämpötila oli samanlainen kuin Blue Lagoonissa, mutta myös lämpimämpiä paikkoja oli. Secret Lagoonin sanotaan olevan Islannin vanhin kylpylä vuodelta 1891. Altaan vieressä on kuuma lähde ’Litli Geysir’, joka tuo lämpimän veden altaaseen. Olin etukäteen ajatellut, että rikin haju vaivaisi enemmän - silloin tällöin sen huomasi, mutta ei häiritsevästi. 

Secret Lagoon

Secret LagoonLyhyt video kuvattuna puhelimella - tästä lähteestä tulee lämmin vesi altaaseen.Kävimme Blue Lagoonissa vielä toisen kerran - sen sijainti lähellä lentokenttää sopi suunnitelmiin. Toisella kerralla emme tarvinneet enää opastusta - ja osasimme mennä paikkoihin, joista tykkäsimme ensimmäisellä kerralla. Ainoa ongelma tuli poislähtiessä, kun olin unohtanut lokeroni numeron. Siina oli jo tuskan hiki otsalla, kun jouduimme avaamaan useita lokeroita, ennen kuin löysin vaatteeni. Kävimme vielä syömässä ja sen jälkeen kentälle - ja paluulennolle.

Jos - ja kun menemme uudelleen Islantiin - kylpeminen on varmasti suunnitelmissa. Uskon, että Blue Lagoon on nyt nähty ja ensi kerralla kylvemme uusissa vanhoissa paikoissa.

0 comments