Islanti - osa 2 - lunnit Lunnien kuvaaminen (tai edes niiden löytäminen) oli Islannin toivelistalla. Nämä hassunkurisen näköiset linnut tulevat Islannin rannikolle toukokuussa pesimään. Reittimme ei varsinaisesti suosinut alueita, joissa niiden näkeminen olisi ollut helpointa, mutta onneksi meillä oli tuuria Vik:n kaupungin rannalla. Lunnit hakevat ruokansa mereltä - ja yleensä niiden näkeminen on helpompaa aamulla tai illalla. Lunnit käyttävät samaa pesää vuodesta toiseen - ja molemmat lunni vanhemmat hoitavat sitä yhdessä. Tavallisesti lunni munii vain yhden munan ! Lisäksi lunni pariskunnat pitävät yhtä jopa 20 vuotta. 

Lunnit elävät yhdyskunnissa, niin jos löytää yhden lunnin, varmasti löytää monta muutakin. Korkeat rantatörmäät antavat niille rauhan ainakin ihmisiltä. Kuvaamani lunnit olivat aika korkealla rannasta, joten kovin lähelle en päässyt. Läheinen Durholaeyn alue on suljettuna kesällä iltaisin ja aamuisin, jotta lunneilla säilyy pesärauha.

Lunneilla on keväällä ja kesällä kirkas oranssinen nokka - talvisin se vaihtuu harmaaseen. Oranssinen nenä auttaa tunnistamaan toisia lunneja - ja tasa-arvoisesti oranssinen nokka on kaikilla lunneilla. Lunni sukeltaa varsin syvälle kalastamaan ruokaa - mutta sen lentäminen näyttää vähän koomiselta - onpa sitä verrattu jopa lentävään rugby palloon.

Koska olin etäällä linnuista, käytin 150-600 mm objektiivia - se taas on sen verran raskas, että valitettavasti kuvat eivät ole ihan niin tarkkoja kuin olisin toivonut. Sen verran lunneihin ihastuin, että selkärepussa on nyt lunni riipus ja jääkaapissa lunnimagneetti.4 comments

 1. Hienoja oli linnut ja kun mä en tullu dronellakaan häiritsemään !!

  ReplyDelete
 2. Lunnit ovat minusta tosi suloisen näköisiä. Minä en ole niitä ikinä bongannut, mutta lisään haavelistaani nyt lunnibongauksen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lunnit olivat bonus, en edes uskaltanut ajatella, että olisin niitä nähnyt.
   Seuraavaksi täytyisi saada kuva lentävästä lunnista !

   Delete