Saksa Osa 2 - Mikä se on se Solheim Cup ?

Solheim Cup 2015 järjestettiin viime viikolla St. Leon-Rot:n golfkentällä - lähellä Heidelbergin kaupunkia. Kisassa 12 parasta eurooppalaista naisgolfaria pelaa 12 parhaan USA:n naisgolfarin kanssa. Solheim Cup pidetään joka toinen vuosi ja paikka vaihtelee Euroopan ja USA:n välillä - Saksassa kisat olivat nyt ensimmäistä kertaa.

Kisaa käydään kolmella eri tavalla - kahtena ensimmäisenä päivänä on aamulla foursome kisa, jossa pelataan 2 pelaajan joukkueilla ja pelaajat lyövät samaa palloa vuorotellen. Kumpa joukkueista saa pallon reikään vähimmillä lyönneillä, saa reiästä pisteen. Jos molemmilta joukkueilta menee yhtä monta lyöntiä, sitten reikä menee tasan ja molemmat saavat puoli pistettä. Iltapäivällä kisa muuttuu siten, että molemmat joukkueet pelaavat omaa palloaan, joten neljä pelaajaa (kaksi per joukkue) pelaavat yhteensä neljää palloa - siitä myös nimi four ball kisa.
Taas vähimmillä lyönneillä pallon reikään saanut joukkue saa yhden pisteen.
Kolmantena päivänä kisataan pareittain - eli yksi Eurooppalainen pelaaja pelaa amerikkalaista pelaajaa vastaan ja kisa koostuu kahdestatoista parista eli kaikki pelaajat ovat kentällä. Kahden ensimmäisen päivän aamu kisa vaatii joukkuehenkeä kun taas viimeisen päivän kisa on enemmän
yksilölaji. Kolmen päivän pisteet lasketaan yhteen - vuonna 2013 Euroopan joukkue voitti USA:ssa
ja tällä kertaa USA voitti Saksassa käydyn kisan.

Solheim Cup:a valmistellaan yli vuoden verran - tässä vaiheessa otetaan jo nimiä ylös, jos haluaa vapaaehtoiseksi seuraavaan Solheim Cup:iin 2017. Vapaaehtoisten työntekijöiden määrä lienee lähes 1000 per kisa. Olin itse ilmoittaunut vapaaehtoiseksi Saksan kisaan jo syksyllä 2014 ja sain tiedon hyväksymisestä keväällä 2015.
Saksassa vapaaehtoistyö oli paljon tarkemmin ohjattu kuin aiemmissa Solheim Cup:ssa. Oli odotettu, että vapaaehtoinen tulee paikalle päivää aiemmin koulutukseen ja kisan aikana tuli sähköpostilla tietoja työvuoroista ja mahdollisista muutoksista. Aamulla Chief Marshall piti meille tilannekatsauksen, jossa hän kuvaili kaikkia virheitä, jotka olimme onnistuneet tekemään. Hän ilmeisesti käytti iltansa kisan katsomiseen TV:stä uusintana, jotta näkisi paremmin virheemme !


Oma työni oli Walking Marshall  - siinä jokaisen pelaajaryhmän mukana kulkee 12 'marshall'a - tehtävä on pitää katsojat kurissa ( ja hiljaa), avustaa pelaajia siirtymissä reikien välissä ja myös auttaa yleisön kaitsemisessa, jos pallo menee väylän ulkopuolelle. Tämän homman hyvä puoli oli, että päivän aikana tuli kierretty koko kenttä ja käveltyä noin 10 km. Yleensä USA:ssa nämä vapaaehtoiset on sijoitettu tietylle reiälle ja siinä seisotaan samassa paikassa 6-8 tuntia. Walking Marshalls:lla ei ole lupa kävellä väylällä eikä edes siinä seuraavassa ruohossa - edellytetään että kävelemme siinä pitemmässä heinässä (rough). Se ei tietysti ollut aina niin kivaa, kun kentällä satoi kahtena päivänä neljästä. Saimme organisaation puolesta kolme paitaa, takin, lippalakin ja pipon. Meitä pyydettiin käyttämään joko mustia pitkiä housuja, hametta tai shortseja. Kengistä ei ollut erityistä määräystä, kunhan ne vain piti olla jalassa. Pipo hiukan etukäteen nauratti. En sitten loppujen lopuksi käyttänyt sitä pipoa ollenkaan, mutta huomasin että pahimpana sadepäivänä monet käyttivät sujuvasti yhdistelmää lippalaki ja pipo siihen päälle.

Mikä tässä vapaaehtoistyössä sitten viehättää ? Tietenkin se, että pääsee paikan päälle ja seuraamaan läheltä hyvää golfia. Toisaalta myös se lähteminen ja jonkun uuden asian tekeminen kiinnostaa. Saksa jännitti minua enemmän - en puhu saksaa - ja mietin muutaman kerran, miten kaikki sujuu. Toisaalta yksin lähteminen tekee myös helpommaksi tutustua uusiin ihmisiin.

Ja jos en muuta saksaa oppinut, niin ainakin tiedän, mitä RUHE BITTE ja KEINE FOTOS tarkoittavat.2 comments

  1. Rva Kepponen - kokemus oli yli 90% todella hieno kaikenkaikkiaan. En nyt valehtele, etta marissa vaatteissa kulkeminen perjantaina olisi ollut kivaa, mutta onneksi pahin sade oli vain yhtena paivana. Lisaksi viikon askeltavoiteet ylittyivat helposti. :)

    ReplyDelete