Mikä se on se bullet journal ?


Olen yleensä trendien jälkijunassa, mutta kalenterin ja muistiinpanojen suhteen lähes etujoukoissa . Viime kuukausien aikana olen törmännyt netissä useampaan kertaan bullet journal käsitteeseen - tässä jokainen tekee omanlaisensa kalenterin / päiväkirjan ja lähtökohtana on aina puhdas tyhjä vihko tai vähän fiinimpi muistikirja. Olen jo vuosia tuonut Suomesta Kariston A4 muistikirjoja ja tehnyt - lähinnä työ - muistiinpanot niihin. Mustat kirjani ovat pelastaneet muutaman kerran, kun on pitänyt selvittää, mitä oli sovittu ja ketä oli ollut asiasta sopimassa. Muistiinpanojen tekeminen ruutupaperille on ollut melkein pakkomielle. Amerikassa muuten ruutupaperin käyttö ei ole kovin tavallista, täällä ruutupaperia kutsutaan 'graph paper' :ksi. Ja ehkä se on se ikuinen koululainen minussa, mutta marginaalit täytyy piirtää ensimmäiseksi uudelle sivulle ja päivämäärät ovat aina marginaalissa.

Ei oma systeemini sentään aivan täytä bullet journal:n vaatimuksia ja olenkin päättänyt tehdä pari muutosta omaan systeemini. Bullet journal:n alussa pitää olla sisällysluettelo (index) ja siihen merkitään aiheet ja sivunumerot. Tämä helpottaa asioiden löytymistä, jos vain viitsii ylläpitää sisällysluetteloa. Tämä systeemi taas edellyttää, että muistikirjan sivut on numeroitu. Viitseliäät tietysti numeroivat sivut itse, ja vähän vähemmän viitseliäät ostavat kirjan, joka on jo numeroitu.

Paperin käyttäminen muistiinpanoissa on tietysti vanhanaikaista. Olen muutaman kerran yrittänyt siirtyä sähköisiin muistiinpanoihin, ehkä paras yritys oli Notes nimisen ohjelman käyttö, ostin erilaisia kyniä, joilla pystyi kirjoittamaan iPadiin -  mutta muutaman viikon jälkeen palasin taas paperiin.  En ole ikinä oppinut tekemään muistiinpanoja tietokoneella, tosin työläppärini on sen verran oikukas, etten siihen edes luottaisi.

Yhden kerran olen hukannut kirjani. Tuntui hieman oudolta, kun asiakas soitti parin viikon päästä tapaamisesta, että kirjani oli löytynyt. En usko, että muistiinpanojeni lukeminen oli kovin mielenkiintoista, kirjoitan sekaisin sekä suomeksi että englanniksi. Yksi työkavereistani ei ikinä tee muistiinpanoja kokouksissa ja sehän tietysti häiritsi minua - annoin hänelle ohimennen yhden omista Kariston kirjoistani. Ilmeisesti ele ei ollut tarpeeksi selvä, hän edelleen ilmaantuu kokouksiin ilman paperia ja kynää. Nyt minua tietysti harmittaa, että meni hyvä kirja hukkaan.
2 comments

  1. Monesti olen bullet journalista kuullut, mutta en ole ennen tiennyt, mitä se tarkoittaa. Kiitos, että selvensit! Sehän kuulostaa aika kivalta, ja nyt tuli jo itse asiassa himo tehdä omat bullet journal. :-D

    Jäin miettimään, että mistähän tuo nimi mahtaa olla peräisin. Siis miksi bullet...?

    ReplyDelete
  2. Siinä puhtaassa bullet journal ideassa, päivittäin niitä muistiinpanoja kirjataan ylös sellaisina 'bullet point':na. Eli sellainen ranskalainen viiva eteen ja uusi asia paperille (jotta se ei hukkuisi). Tuossa Helsingin Sanomien jutussa asiaa on vähän selitetty tarkemmin. Oma vuoteni alkoi kahdella muistikirjalla, toinen on kalenteri ja muistikirja sekä henk.kohtaisiin juttuihin että työasioihin - ja toinen kirja on pelkästään asiakas/projekti muistiinpanoihin. Saa nähdä, mitä on käytössä muutaman viikon/kuukauden päästä....:)

    ReplyDelete