Loma Amerikan malliin
Amerikkalaisista saa helposti sen käsityksen, että lomia ei pidetä. Tämä on osittain totta, mutta se ei johdu aina siitä, että lomia ei kerry vaan siitä, että niitä ei pidetä. Loman määrä on työpaikkakohtainen ja se kannattaa yleensä neuvotella erikseen. Se miksi amerikkalainen ei sitten pidä lomia on suurempi mysteeri. Ehkä kaikille ei palkallista lomaa kerry, niille joille sitä kertyy, he eivät uskalla olla poissa työnmenettämisen pelossa ? Tai sitten työnantaja ei huolehdi tuuraajan saamiseksi, jotta työntekijä pääsee lomalle. Nyt kun tämän kaiken moninkertaistaa, tuloksena on kansa, joka ei näytä koskaan pitävän lomia. En henkilökohtaisesti tunne yhtään amerikkalaista työkaveria, joka olisi pitänyt viikkoa enempää kerrallaan lomaa. Yleisin tapa lomailla lienee pidennetty viikonloppu.

Miten paljon sitä lomaa sitten on kertynyt ?  Omalla kohdalla sitä on 36 päivää vuodessa. Tästä täytyy vähentää työnantajan määräämät pakolliset vapaapäivät, joita on 8. Lisäksi siitä tulee vähentää 7 sairaslomapäivää. Lopputuloksena on 21 lomapäivää vuodessa. Tai jos ei aio sairastaa yhtään päivää, silloin päiviä on 28. Onneksi olen ollut suhteellisen terve, koska en ole ihan päässyt perille tuon 7 sairaspäivän suhteen. Pitäisikö niitä varata vuoden loppuun, jos sattuu sairastumaan vai pysytäänkö tässä niin terveenä, että ei niitä tarvitse säästää.    Jos sairastaa enemmän kuin 7 päivää, se täytyy ottaa omista lomapäivistä. Jos aikoo käydä lääkärissä työpäivän aikana, se aika tulisi vähentää vapaapäivistä. Ne työnantajan määräämät pakolliset vapaapäivät ovat Uuden Vuoden Päivä, Memorial Day (29.5), Itsenäisyyspäivä (4.7), maanantai ennen Itsenäisyyspäivää, Labor Day syyskuun 4.päivä, Thankgiving (Kiitospäivä) marraskuun 23, perjantai Kiitospäivän jälkeen ja Joulupäivä 25.12.

Nuo 'pakolliset' vapaapäivät tuntuvat olevan todellakin pakollisia amerikkalaisille. Lentoliput eivät voi olla kalliimpia kuin Kiitospäivä viikolla. Rannalla on erityisen vilkasta Memorial päivänä samoin Labor Day:n aikaan. Sen sijaan joulu tuntuu aina jäävän Kiitospäivän varjoon, mutta tuntuu olevan hyvin tavallista ottaa viikko joulun ja uuden vuoden välillä vapaaksi. Tämä voi johtua myös siitä, että yleensä käyttämättömiä vapaapäiviä ei saa siirtää uudelle kalenterivuodelle eli kuten sanotaan, if you don't use it, you lose it !

Tämä kaikki jättää vielä muutaman muun  mahdollisuuden olla pois töistä. Yksi, mikä on omalla kohdalla vielä kokematta on juryyn pääseminen. (jury = valamiehistö).
Jos sellainen tuuri käy, siinä voi joutua työt jättämään joksikin aikaa, varsinkin jos on monimutkainen oikeusjuttu. Ainoa perheessä, joka on saanut kutsun jury dutyyn on poika. Hän oli kutsun saadessaan vain kolmevuotias. Jouduimme kirjallisesti kieltäytymään tästä ja hänen poissaolonsa hyväksyttiin.

Kuun kuva ei liity aiheeseen mitenkään. Oma yritykseni ottaa kuva marraskuun superkuusta.

4 comments

 1. Minä kuuluin pitkään amerikkalaiseen tiimiin ja pomonikin oli siellä. Pomo piti usein 2 vkon kesäloman, aika moni alkoi pitää myös sen kaksi viikkoa heinä-elokuussa. Useimmat huokailivat aina etteivät ehdi pitämään lomiaan. Usein kävin Amerikan toimistolla elokuussa tai heti tammikuun alussa. Kun yritin sopia tapaamisia ja kysyin lomista, niin kukaan ei ollut lomalla. Sitten kun yritin sopia tapaamisaikoja, niin jopas oli porukkaa etätöissä ja yllättäen eivät voineet tulla toimistolle minun vuokseni. Joten tulkitsin heidän olevan kuitenkin jonkinlaisella lomalla, koska olivat selvästi poissa paikkakunnalta. Laskeskelin, että keskimäärin 3 vkoa paikalliset olivat lomilla, osa jopa 4. Jäähän se määrä selvästi Suomea pienemmäksi, kun meillä on juhlapyhät tulevat lomien päälle. Selvästi amerikkalaisia pidempää työvuotta minusta painoivat japanilaiset.

  Pitkät lomat taitavat olla Pohjois-Eurooppalaista perää. Minä en meinaa pärjätä edes näillä suomalaisilla lomilla ja olenkin joka vuosi, jos vaan työnantaja on sallinut, niin ottanut 1-2,5 vkoa palkatonta lomaa. Viime kesä oli ensimmäinen lomakesä, joka sujui varsin leppoisasti. Lapset antoivat nukkua pidempään, ottivat itse välipalaa eivätkä tapelleet joka sekunti :)

  ReplyDelete
 2. Olisi pitänyt tarkentaa, että nuo omat lukuni ovat sellaisia, mitä meidän firmassa saa 20 vuoden töissäolon jälkeen. Harmittavasti minulle nuo lomat ei tuosta enää lisäänny 20 vuoden jälkeen. Tietysti yrittäjien lomatilanne on toisenlainen. Henkilökohtaisesti ottaisin enemmän ja pidempiä lomia näin monen vuoden jälkeen. Yritän parantaa tapani lomien suhteen ja ensimmäinen loma-anomus on jo pistetty eteenpäin vuodelle 2017.

  ReplyDelete
 3. Olipa mielenkiintoista lukea tätä! Kovin on erilainen lomakulttuuri. Tuntuu todella oudolta, että ihmiset eivät halua viettää lomiaan.

  Tuo jury-systeemi on jäänyt minulle aina vähän hämäräksi, ja nyt ihmettelen, miten kolmivuotias voidaan kutsua juryyn. Hassua.

  ReplyDelete
 4. Odotan jännityksellä, että koska ensimmäinen jury duty tulee kohdalle niin pääsee osallistumaan - vähän hirvittää, että satunnaisesti valitut tavalliset ihmiset päättävät jonkin syyllisyydestä tai syyttömyydestä. Meille ei ikinä selvinnyt, miten kolme vuotias kutsuttiin - ensinnäkin niin nuori ja ei-kansalainen. Täällä nämä systeemit eivät ole vielä niin kehittyneet. Nytkin mietitään, voiko olla 3 miljoonaa ihmistä, jotka äänestivät pressan vaaleissa vaikka ei olisi saanut äänestää. Huoh. Tämä amerikkalainen politiikka on ihan uudella mallilla.

  ReplyDelete