Sellane ol' Viipuri - Karjalan Matka 11.7.-13.7.2014 - Osa 3

Pyorea Torni ja Leena


Pysähdyimme Viipurissa sekä meno- että tulomatkalla - tällä reissulla tuo pysähdys oli tarkoitettu lähinnä ostosten tekoon, mutta onnistuimme myös näkemään vähän kauppahallin ulkopuolelta.
Runsaan teen juonnin jälkeen, kahvit Pyöreässä Tornissa (rakennettu 1550) maistuivat todella hyvin.
Kauppahallissa ja sen ulkopuolella kauppa tuntui käyvän - ja aika rohkeasti kauppiaat yrittivät houkutella meitä - tosin ecco kenkiä kauppaava mies ja kädestä kiinniottaminen saivat minulta aika tuiman katseen - ei auttanut vaikka kutsui minua prinsessaksi ja äitiä kuningattareksi !
Mutta täytyy antaa tunnustus yrittäliäisyydestä ja vastoin etukäteissuunnitelmia, olihan meillä jotain kasseja poislähtiessä.

Ehdin myös pikaisesti vierailla Pietari Paavalin kirkossa - sotien jälkeen se toimi elokuvateatterina, mutta on sittemmin restauroitu (suomalaisten avustuksella) ja toimii taas kirkkona. Hieman ehkä yllättävää oli nähdä Suomesta tulleita avustuspaketteja kirkon sisällä muovien alla - joskus voi olla epäselvää, miten ne avustukset menevät perille.
En ollut osallistunut tälläiselle ryhmämatkalle pitkään aikaan ja tietysti etuna on se, että joku aina tietää minne mennään ja varsinkin tällä matkalla olisi ollut aika hukassa ilman asiantuntijoita. Jos tieni vielä joskus johtaa Viipuriin, haluaisin käydä katsomassa Alvar Aallon suunnittelemaa kirjastoa (1930 luvulta) ja ehkä myös käydä Monrepos'n puistossa.


Kahvilla

Takana kauppahalli


Tarjolla oli vaikka mita....

Lihatiski


SanomalehtiPietari-Paavalin kirkko4 comments

 1. Aiti on syntynyt Viipurissa ja joutunut sitten evakkoon pienena. Olisi mukava joskus kayda katsomassa paikkoja. Mutta mita ihmetta noissa jatesakeissa on siella kirkossa??? Aika epamaaraisen nakoisia.

  ReplyDelete
 2. Ina - minulle matka oli ensimmainen ja sain vahan enemman ymmarrysta, mita se evakkomatka oikein oli - eli aitini on syntynyt Karjalassa ja lahtenyt evakkoon kahdesti.
  Nuo sakit tuolla kirkossa - suomalaiset ovat lahettaneet apua - lahinna vaatteita ilmeisesti viimeisten ehka viiden vuoden aikana...mutta sen sijaan, etta vaatteet olisivat menneet suoraan tarvitsijoille, ne on varastoitu kirkkoon sisalle. Ehka ne menevat johonkin kirpputorin tapaiselle joskus... :(

  ReplyDelete
 3. Tosi mielenkiintoisia nämä sun Viipuri-jutut! On varmaan ollut hienoa nähdä äidin kotikylä niin, että äiti on mukana selostamassa, ja sääkin näyttää teitä suosineen patikointireissulla. Kuvat Viipurista näyttävät kovin tutuilta - olen siellä pysähtynyt juurikin lyhyelle ostosteluhetkelle pariin otteeseen Pietari-Helsinki-välillä - ja tuo hotellin vastaanotto vähän nauratti, ja kuulosti jotenkin niin tutulta...

  ReplyDelete
 4. Kiitos Jenni ! Tosiaan se, etta aiti oli mukana teki tasta erikoisesti hienon - ja en olisi siella metsassa osannut minnekaan menna !
  Tuli myos sellainen olo, etta taytyy vahan kysya enemman noista asioista ja vaikka selvittaa tuota historia puolta - en ole ollut sota asioista kovin kiinnostunut, mutta tuli tunne, etta vahan paremmin pitaisi oma historiansa tuntea.
  Toisaalta olen myos vahan kiinnostunut venalaisesta historiasta - and ehka joskus viela kayn Pietarissakin ....

  ReplyDelete