Historian oppitunti / Lincoln

Viime viikolla autoilimme ihan henkilökohtaisista syistä ja ajoimme VT:sta NC:aan kahdessa päivässä. Yleisesti ottaen aika tylsä tapa viettää vapaapäivä, mutta mahdollisuus äiti-lapsi suhteen hoitamiseen (!) yhteensä noin 16 tunnin ajan !  Matkan varrelle sattui myös Gettysburgin taistelupaikka Pennsylvaniassa ja päätimme poiketa valtatieltä vähäksi aikaa. Täällä taisteltiin Gettysburgin taistelu heinäkuun alussa 1863 ja sotaa on pidetty USA:n sisällissodan käännekohtana. 
Täällä Gettysburgissa Abraham Lincoln myös piti kuuluisimman puheensa. Puhe ei ollut pitkä, saattoipa joku jopa olla pettynyt lyhyeen puheeseen, mutta sitäkin merkittävämpi. Puheen lopussa on kuuluisa sanonta " goverment of the people, by the people, for the people" eli kansalaisten hallinto, kansalaisten hoitamana ja kansalaisia varten.


Muutama paiva myohemmin kavimme katsomassa uuden elokuvan Abraham Lincolnista.  Tama elokuva kertoo hanen neljasta viimeisesta kuukaudestaan ja hanen ponnisteluistaan saada Yhdysvaltain perustuslakiin 13. lisays (orjuuden poisto).
Elokuva oli mielenkiintoinen ja nayttelijat hyvia rooleissaan.  Tanaan katsoin  kaupassa viiden dollarin setelia hieman eri tavalla - aikamoinen annos saatu A Lincolnia viikossa !

Had a lesson this week in history. Quick stop to visit Gettysburg while driving down from VT.
Fittingly also saw Lincoln movie last night. Decided it is time to buy a book and refreshen my history knowledge on him.

2 comments

  1. Olenkin ajatellut, että pitäisi mennä katsomaan tuo leffa, kuulostaa mielenkiintoiselta tavalta oppia vähän enemmän historian tärkeästä henkilöstä :).

    ReplyDelete
  2. Lapsi oli sitä mieltä, että elokuva oli liian 'Spielberg' tyylinen, mutta minusta se oli aika hyvä. Tuli sellainen olo, että pitäisi ehkä vähän lukea historiaa lisää !

    ReplyDelete