Erilainen sunnuntai iltapaiva / Visiting ER


 

Vähän odottamaton käänne tälle päivälle oli vierailu UNC sairaalan ensiavussa. H loukkasi nilkkansa ja nilkka turposi pienessä ajassa aika muhkeaksi. Emme ole sairastaneet kovinkaan paljon, joten sairaalassa vierailu on jotain erikoista.

Heti kun olin saanut auton ensiavun eteen, jostain ilmeistyi mies auttamaan parkkeeramisessa. Tämä että autot pysäköi joku toinen (valet parking) on aika tavallista, mutta tässä tapauksessa se oli myös tarpeellista. Ilmoittautuminen ja tietojen kerääminen veivät muutaman minuutin, ja sitten olimmekin Triage alueella omassa pikku huoneessa. Tänne ei muuten päässyt kuin kulkemalla metallinpaljastimen läpi, tyhjentämällä taskut - kengät sai sentään pitää jalassa.
Ensin meitä kävi katsomassa Ben (Nurse Practioner) ja sitten Tim (Registered Nurse). Tärkeimmät asiat ensin, kuin esim. mitä kanavaa haluaisimme katsoa TV:stä... Tuntui, että Ben ja Tim kyselivät samoja asioita, mutta ehkä halusivat tarkistaa että vastaamme samalla tavalla.
Ymmärtääkseni täytyy käydä sairaanhoitajakoulua 2 vuotta ja suorittaa kansallinen tutkinto, jotta voi olla rekisteröitynyt sairaanhoitaja (RN). Tämä NP on sairaanhoitaja, jolla on myös ylempi tutkinto ja joka voi toimia lääkärin jatkeena.
Kysymykset olivat aika vakio sellaisia, mutta tupakoinnin ja alkoholin käytön lisäksi kysyttiin myös mahdollisista huumeista ja onko kotona turvallista olla. 

Minun piti myös tutkia huoneessa olevaa tutkimusvaloa, joka oli valitettavasti kilpailijan valmistama.
Kuvauksen jälkeen todettiin, että luita ei ole poikki, mutta nilkka on kunnolla venähtänyt.  Nilkkaan laitettiin 'splint' tuki ja ilmoitettiin, että parantuminen voi kestää 4 viikosta 6 viikkoon. 

Hieman erilainen tapa viettää sunnuntai iltapäivää.
3 comments

 1. Toipumista nilkkapotilaalle!

  Ainakin yhden suomalaisen yliopistosairaalan epätoivoisen parkkitilanteen tuntien voisin kuvitella että valet parking olisi hittivaihtoehto Suomessakin sairaaloilla. Toisaalta hinta varmasti vähentäisi suosiota...

  RN-tutkinto on muuten nelivuotinen bachelor's degree, tai tiedä häntä vaikka olisi sitten osavaltiokohtaisia eroja?

  ReplyDelete
 2. Uskon, että kommenttisi tuosta tutkinnosta on oikein. Olin vain itse päästäni pyörällä näiden 'male-Nurse':n kanssa. Salaisesti toivoin, että olisi ollut minun nilkkani (minulla oli myös tuore lakka varpaankynsissä)...:)
  Ja kunhan saamme laskun ER käynnistä, siitä nähdään kuinka paljon se parkkeeraus maksoi. Se muuten oli niin hyvin järjestetty, taisimme olla ainoa auto ja tuntui tosi hyvältä siinä tilanteessa. Ainoa negatiivinen tässä käynnissä oli se exit vaihe, avustus ulospääsemisessä oli huonoa eikä tarjottu mitään apua ison miehen uloskärräämiseksi.
  Vaikka itse liikun tavallaan näillä 'alueilla' en juurikaan käy sairaalan puolella ja tämä metallinpaljastimen läpi kulkeminen vaikutti oudolta ? Kuinkahan tavallinen se on sairaaloissa ?

  ReplyDelete
 3. Kyllä sitä yhdestäkin jo menee pää pyörälle, sulla oli siellä kaksi! ;) En ole käynyt yhdessäkään ensiavussa täällä (vielä... koputanpa puuta) mutta ainakin Chicagossa jengiampumiset tietäen voisin kuvitella, että metallinpaljastimia on. Pitääpä ottaa selvää.

  ReplyDelete