13.10.12

Arkkitehtuuria - Pope-Leigheyn talo / Usonian House
Paluumatkalla DC:stä pysähdyimme katsomaan Frank Lloyd Wright:n suunnittelemaa taloa Alexandrissa, Virginian puolella. USA:n itärannikolla on vain kolme hänen suunnittelemaansa taloa, jonne yleisö pääsee sisälle. Valitettavasti talosta ei saanut ottaa sisältä kuvia, joten täytyy tyytyä yllä oleviin puhelimella otettuihin ulkokuviin.

Merkittävää tälle talolle on se, että se valmistui 1940. Nykyisin talo tunnetaan Pope-Leighey:n talona,  ensimmäiset omistajat olivat nimeltään Pope ja loogisesti seuraavien omistajien nimi oli Leighey. FLW halusi tehdä taloja massoille, niiden tuli olla hinnaltaan sellaisia, että ihmisillä olisi varaa niihin ja talojen tulisi sulautua ympäristöönsä ja luontoon. Hänen ideansa tästä talosta oli yksikerroksinen, ei autotallia, malliltaan L-muotoinen, suhteellisen pieni ja valmistettu luonnonmukaisista materiaaleista. 
Ehkä hankalinta talossa on varastotilan puuttuminen, mutta arkkitehti ei ollut krääsän ystävä ja ajatteli ihmisten pärjäävän vähemmällä tavaramäärällä. Autotallin sijasta on amerikkalainen. 'Car Port' eli siis uloke, jonne alle voi auton parkkeerata. 

Olimme talolla jo hieman ennen ensimmäistä kierrosta - taloon mennään oppaan kanssa ja meillä kävi hyvä tuuri, koska saimme oppaaksemme Noran, joka osasi kertoa sekä talosta että sen asukkaista kiinnostavasti. Tiesimme jotain etukäteen FLW:stä, mutta olin yllättynyt, että arkkitehti on myös kaikkien sisältä löytyvien yksityiskohtien takana kuten kirjahyllyt ja huonekalut.
Talossa on paljon ikkunoita ja niitä voi avata, jolloin olohuone tuntuu jatkuvan pitkälle pihalle. 

Tätä kohdetta voi suositella, jos on vähän kiinnostusta arkkitehtuuriin ja sellaiseen minimalistiseen tyyliin. Pieni pääsymaksu ($8.50) vaaditaan, mutta oli ihan kohtuullinen tunnin opastuksesta.

Last minute decision to stop to see Frank Lloyd Wright's Pope-Leighey house turned to be my favorite stop today.
Pope-Leighey is just 30 min  outside of DC and being built in 1940, he was so much ahead of his time. House is small - 1200 sqft, L-shape, single story and with car port. When it was built in 1940, it cost $7000 - which was more expensive than in plans for house to be built to masses. House has lots of large windows - they can be all opened and especially in dining room/living room area, the windows can extend the living room to outside.
Highly recommend this stop !


No comments:

Post a Comment