Luukku 8: Ulkosuomalaisen jouluikävä

Tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopussa löytyy lista kaikista osallistuvista blogeista.
Meillä on takana ulkosuomalaisuutta jo yli 20 vuotta. Edes pitkä aika ei auta siihen, että joulun aikana mieleen tulee haikeus. Ulkosuomalainen laittaa joulua, suolaa itse kinkun, leipoo piparit ja paistaa laatikot. Monesti tulee mieleen, että ulkomailla asuessa pinnistelee vielä enemmän, että tulisi se oikea joulu. Täällä Amerikassa jouluaatto on tavallinen työpäivä, mutta ulkosuomalainen katsoo netistä joulurauhan julistamisen jo aikaisin aamulla. Joulupuuroon kätketään manteli kuin koto Suomessa - meillä toinen tarvitsee sekahedelmäkiisseliä puuron kanssa, toiselle riittää maito ja kaneli/sokeri seos.
Ulkoisesti joulu näyttää täydelliseltä. Tavarat ja tuoksut eivät kuitenkaan korvaa perhettä ja ystäviä.


Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta.
Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta. 
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,
Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä.


Joulumaasta kuvitellaan paljon kaikenlaista,
Kuinka toiveet toteutuu ja on niin satumaista,
Voi, jos saada voisin suuren puurokauhan,
Sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan.


Joulumaasta uskoo moni onnen löytävänsä,
Mutta sepä kätkeytyy tai narraa etsijänsä,
Onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha,
Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha


YLE (Radio Suomi) järjestää vuosittain jouluna ulkosuomalaisille jouluaaton ilmasilta-puhelintoivekonsertin  - klo 1800-2150 Suomen aikaa. Katri Helenan laulama Joulumaa on oma vakiotoiveeni. Ilmasiltaan voi osallistua lähettämällä sähköpostia ilmasilta@yle.fi.

Oma perinteeni on ollut jo useamman vuoden ajan kuunnella Ilmasiltaa ja olen myös päässyt langalle lähettämään itse terveisiä ja kyllä - toivomaan tuota Joulumaa laulua. Herkistyn omissa terveisissäni, mutta on mielenkiintoista kuunnella puhelinsoittoja ympäri maailmaa, samanlaisilta ulkosuomalaisilta ikävöimässä - joko sitä lapsuuden joulua tai sukulaisia tai kenkien alla narskuvaa pakkaslunta.

Meidän paikallinen yhdistetty suomalainen itsenäisyyspäivä/joulujuhla tälle sunnuntaille on peruutettu. USA:n itärannikolle on luvattu kovaa lumimyrskyä ja kuvernööri on julistanut jo hätätilan varmuuden vuoksi. Vähän amerikkalaiseen tapaan, ei tiedetä tuleeko lunta vain muutama hiutale vai saammeko jalan verran. Olin lupautunut tekemään joulutortut juhlaan, mutta nyt saavat taikina ja luumusose odottaa. Vähän lapsellisesti - minä odotan lunta ! 

Katso alla muut blogit mukana kalenterissa ! 


Luukku 1: Anniinan kulma / Italia    
Luukku 2: H niin kuin Hausfrau / Saksa    
Luukku 3: Viinilaakson viemää / USA    
Luukku 4: Maurelita / Ranska    
Luukku 5: Hollanninhippiäinen / Hollanti
Luukku 6: Suomalainen im Allgäu / Saksa    
Luukku 7: Alla kaalipuun / Uusi-Seelanti    
Luukku 8: Kappelikukkulan kuulumisia / USA    
Luukku 9: Viisi kymppiä lasissa / Luxemburg    
Luukku 10: Viherjuuria / Saksa            
Luukku 11: Hollanninsuomalainen / Hollanti   
Luukku 12: Tahdon Asiat / USA        
Luukku 13: Matkani tuntemattomaan / Ruotsi    
Luukku 14: Melkein tropiikissa / Espanja       
Luukku 15: Vihreän saaren emäntä / Irlanti    
Luukku 16: Oh, wie nordisch! / Saksa sekä Nordic Days / Saksa
Luukku 17: The Unknown And Beyond / USA    
Luukku 18: One with Alpenglow / Saksa ja Unkari   
Luukku 19: Ruovesi blogi / Itävalta ja Unkari   
Luukku 20: Wonderworld of Noora / Viro                      
Luukku 21: Heidin Italia / Italia            
Luukku 22: À la Helvetia / Sveitsi          
Luukku 23: One glass of milk, please / USA      
Luukku 24: Life in English / Australia sekä Konalla / Hawaii, USA
       

13 comments

 1. Hei kiitos tuosta radiolähetysvinkistä. Täytyy vääntää taajuudet siihen suuntaan.
  Terkkuja.

  ReplyDelete
 2. Kaunis joulukuusi! Täällä Seattlessa jouluaatto on monesti vapaapäivä, niin myös meidän perheen aikuisilla ja toki lapsillakin. Ehkä siksi kaipaan itse tapaninpäivän levollista tunnelmaa ja tuntuu että joulu jää usein vähän lyhyeksi. Tätä kirjoittaessani katselen meidän joulukuusta valoineen aamuhämärissä, pöydällä palaa kynttilä ja taustolla soi Sibeliuksen joululaulut. Hyvää joulua itärannikolle!

  ReplyDelete
 3. Kiitos Muusa kommentista. Olisi pitänyt mainita, että kuusi on kuvattu tällä viikolla Umstead hotellissa (Cary NC). Olivat laittaneet kauniisti amarylliksen kukintoja kuuseen, yksi kuusi valkoisilla kukilla ja toinen punaisilla. Kukat ovat kapeissa maljakoissa ja maljakoissa on vettä. Joulu on valitettavan lyhyt täällä - lapsena joulu ja se ’tekemättömyys’ tuntui pitkältä, nyt sitä kaipaa ! Hyvää joulunodotusta myös sinne.

  ReplyDelete
 4. Kiitos Kati kommentista. Mietin sitä, että ehkä ne vastaanottajat Suomessa eivät taida radiota kuunnella, mutta siinä samalla pääsee kuuntelemaan muita ulkosuomalaisia. Jouluaikaa myös sinulle !

  ReplyDelete
 5. Minulla ei ole hirveästi kokemuksia jouluista poissa Suomesta, mutta sen verran kuitenkin on, että voin ottaa kantaa. :-) Kyllähän se joulu tuntuu ulkomailla aina jotenkin vajaalta, vaikka kuinka yrittäisi kaikkensa. Intiassa oikein ahdisti ajatella, mistä kaikesta sitä (muka) jäi paitsi. Kyllä se on ne ihmiset, jotka joulun tekevät.

  ReplyDelete
 6. Ihana kuusi todellakin ! Ja tottakai sitä toivoo lunta kun tulisi niin kotoisa olo ; se pumpulinpehmeä maailma johon ensilumi heittää meidät taikaiskusta - jotenkin se kuuluu joulun odotukseen. =)

  ReplyDelete
 7. Hei Satu - kiitos taas kommentista. Saamme onneksi lapsen tänne pariksi päivää - leikilläni kutsun häntä Jouluksi. Hyvää joulukuuta myös sinulle - odotan mielenkiinnolla - missä olet matkalla. Hienoa päästä reissuun kanssasi.

  ReplyDelete
 8. Hei Maurelita - on pitänyt kiirettä, mutta saimme lunta ja aika reilusti sitä tulikin. Nyt on tiistai,ja osavaltio on hitaasti palaamassa normaaliin elämään sunnuntain lumen jälkeen. Meilläkin taisi tulla ainakin 20 senttiä.

  ReplyDelete
 9. Ihana blogi täällä ja hei nyt lisäsin blogisi omalle lukulistalle. <3 Jään innolla seuraamaan blogiasi ja voi, että näkeekö silmäni oikein, että teilläkin on kultainennoutaja? Terkkuja meidän Samu kultsulta.

  Sydämellistä viikon jatkoa. <3

  ReplyDelete
 10. Nauttikaa lumesta, toivottavasti se on maassa vielä joulunakin! Mukavaa joulunodotusta!

  ReplyDelete
 11. Ilmasilta on ihan uusi tuttavuus, kiitos vinkista. Mulla soi joulukuussa paljon jouluradio (jouluradio.fi) ja siella erityisesti Rouhea joulu. Tulkoon Joulu -biisin metalliversio tuo mulle joulun.

  ReplyDelete
 12. Joulumaa on minunkin lempijoululauluni - muiatan hoilanneeni sitä kovaan ääneen kävellessäni kotiin ala-asteelta, katsellessani samalla tummaa tähtitaivasta. Samaistun myös tuohon jouluikävään.

  ReplyDelete
 13. Kiitos Tiia, Riika, Anna Milano ja Noora kommenteista. Toivon, että myös teillä oli kiva joulu - juuri sellainen, kun halusitte. Täällä on nyt joulupäivä ja otamme rennosti pyjamissa (minä) ja jatkamme jouluruoan syömistä. Kiitos sydämen pohjasta !

  ReplyDelete