Tuttu Maisema


Viikko ennen lähtöäni Suomeen, huomasin Facebookissa postauksen, jossa vanha koulukaverini oli myymässä taulua Lapin kirkkotalleista. En asiaa sen kummemmin miettinyt, kun jo vastasin, että olin taulusta kiinnostunut. Puhuimme puhelimessa jo samana päivänä ja olimme jo sopineet alustavasti, missä saisin taulun itselleni. 

Tuntui, että kaikki palaset vain loksahtivat kohdalleen - mikä sattuma, että olin nähnyt postauksen niin pian, ja että olin joka tapauksessa matkustamassa Suomeen. Taulun noutopaikkakin osui ihan sopivasti sekä myyjän että ostajan matkareitille, ihan kuin tämä olisi sovittu jo kauan sitten. 

Löysin alla olevan kuvan koneeltani. Kirkkotallit ovat varsin suosittu kuvauskohde. Kirkkotallit ovat 1900 luvun alusta ja ilmeisesti niitä oli Länsi-Suomessa enemmänkin, mutta Lapin tallit vain ovat edelleen pystyssä. Alkuperäinen tarkoitus oli olla suojana pitkämatkalaisille ja hevosille  - tallit ovat ihan kirkon lähellä.

Taulun tekijän nimi on Tuttu Lehtinen. Tutun talo oli aika lähellä kirkkotalleja ja tallit ovat useasti olleet tauluissa aiheena. Tuttu ei ehkä ole kovin tunnettu muualla Suomessa, mutta hänen töitään on arvostettu paikallisesti. Taulu ei ole maalattu vaan kuva on tehty värjätyllä nukalla ja vuosi  on 1970. Yritin löytää netin uumenista jotain nimeä tuolle tekniikalle, mutta en ainakaan vielä löytänyt mitään sopivaa.

Ennen tätä tapahtumaketjua en ollut ikinä edes ajatellut, että minulla olisi tämä taulu. Mutta johtuen monesta yhteensattumasta - nyt meillä on taulu, ja siinä on tuttu maisema kotiseudulta. Taululla on tarina, jota varmasti kerrotaan vielä monta kertaa. 
3 comments

 1. Kiva, että sait taulun muistuttamaan maisemasta :)

  ReplyDelete
 2. Heissan.
  Seurailen blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti.
  Jos toisinaan jää lukematta, niin on seuraavalla kerralla enempi kerralla. =)

  Kirkkotalleja löytyy myös täältä.

  http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1628

  On museoviraston linkki.

  Terveisin
  SS

  ReplyDelete
 3. Kiitos kommenteista - ne aina ilahduttavat ! Kiitos myos tuosta linkista - tiesin jotain Narpion kirkkotalleista, mutta en sita, etta niita on niin monta siella ! Joskus taytyy viela tehda se kotimaan kierros !

  ReplyDelete