Ei paperille ? / No more paper ?Newsweek lehti  ilmoitti viime viikolla että ensi vuonna paperisesta versiosta luovutaan kokonaan ja lehteä luetaan vain tietokoneelta tai erilaisista tableteista. Lehteä on painettu paperille jo 75 vuotta. Muistan, että jo lukiossa yritimme saada selkoa näistä artikkeleista ja joskus olen lehteä ostanut matkalukemiseksi - lähinnä jos kannessa viitattiin johonkin itseä kiinnostavan aiheeseen. Omasta lapsesta olen huomannut, että asioita voi lukea tehokkaasti Kindlestä tai iPadista, mutta taidan itse kuulua tähän vanhempaan sukupolveen, joka tykkää paperin rapinasta. Viimeiset ostokset Helsingin lentokentältä ovat yleensä vino pino lehtiä R Kioskilta.

Suomalaisista lehdistä minulle on tullut Anna yli 20 vuotta, ensin Suomessa ja myöhemmin tänne Amerikkaan. Annan on minulle tilannut anoppini lahjaksi ja lehden tulo loppuu tämän vuoden lopussa. En vielä tiedä tuleeko tätä ikävä. Taitaa käydä niin, että tarvittaessa luen lehteä netistä, mutta tuskin edes joka viikko. Se, kuinka nopeasti Anna tänne tulee on aivan uskomatonta ja tulo on oikeastaan vain nopeutunut. Minulle kerrottiin, että se johtuu siitä, että Anna käyttää ruotsalaista postia lehden lähettämiseen tänne ?
Kodin Kuvalehden tilasin pari vuotta sitten itse ja ehkä heidän pitäisi käyttää myös ruotsalaista postia. Lehden tulo on ollut aika surkeaa koko ajan. Onneksi tätä lehteä voi ensi vuonna tarvittaessa lukea tabletilta.
Lisäksi meille tulee yksi paikallinen paperisanomalehti. Olen ainoa perheessämme joka lukee tätä. Aamu alkaa kahvilla ja lehden lukemisella ennen kuin muu maailma herää. Työkavereiden kanssa keskustellessa olen havainnut, että juuri kenellekään ei tule lehteä. Jollain tavalla uutiset eivät kiinnosta ja sitten luetaan netistä mitä luetaan. Sanomalehdestä luen alueen uutisia, jotka liittyvät työhöni ja myös etsin paikallisia tapahtuma, joihin voisi mennä (niinkuin vaikka Foodtruck Rodeo !).

Taitaisi olla parempi laittaa muutama lehti talteen, voipi olla että paperilehtien aikakausi on loppumassa. Tällaiselle dinosaurukselle se voi olla kova paikka. Jossain muuttolaatikoissa on muuten muutama Boston Globe tallessa. Toinen on vuodelta 2004, jolloin Red Sox pääsi eroon vihdoin "Bambino's Curse:sta" ja toinen lehti on päivätty 12.9.2001 - päivä sen jälkeen, kun moni asia muuttui USA:ssa.

Newsweek announced last week that paper will be available only in electronic version next year. I guess it's no paper then anymore. We were reading Newsweek articles in high school in Finland. Haven't bought Newsweek very often lately, but sometimes there is something in cover that makes me buy one at airport.
I subscribe two Finnish magazines - or actually just one - Kodin Kuvalehti. In a whim I bought the subscription two years ago - liked the magazine, but it takes forever to arrive. My other magazine was given to my as gift by my mother-in-law and it is amazing how fast it arrives - just couple days later than in Finland. I was told that this magazine (Anna) uses Swedish Post Office for deliveries. When I was young, in Finland you use Finnish post office - I guess this as so many other things have changed.
3 comments

 1. Mä rakastan paperilehtiä huolimatta älyttömästä netin käytön määrästäni. Muuttomiesten kauhuksi raahasin Suomesta ison kasan lehtiä tännekin ja viimeksi Suomessa käydessäni suuntasin ensimmäisenä lehtihyllylle. Vaikka kaipaan suomalaisia lehtiä, niin toisaalta olen haltioissani kaikista näistä amerikkalaisista lehdistä, niiden määrästä ja halvoista hinnoista.

  Eipä muuten ole tullut mieleenikään, että tänne voisi tilata jonkun lehden. Pitäisiköhän ihan selvittää, voisiko suosikkilehteni Olivian tai Glorian tilata tänne. Olisi ihana saada pala Suomea tänne kerran kuussa.

  ReplyDelete
 2. Gloria tulee yleensä mukaani kentältä, tosin nykyisin on aika monta uutta lehteä Suomessa, joista en ole ihan perillä.
  Ja olen samaa mieltä, lehdet ovat täällä tosi edullisia Suomeen verrattuna, mutta painosmäärät ovat tietty eri luokkaa. Tosin jonkun In Style lehden kantaminenkin jo käy liikunnasta....

  ReplyDelete
 3. Mäkin tykkään paperilehdistä, ja meillekin tulee paikallislehti - ja samoin huomattiin muiden paikallisten nuorten kanssa jutellessa, että ollaan tämän suhteen ainoita. Selkeä ero suomalaisten ja jenkkien välillä, sillä Suomessa kyllä todella moni ikäiseni tilaa Hesaria vähintään viikonloppuversiona.

  ReplyDelete