Maissi ja soijapapu ovat tavallisimmat 'muunnellut' kasvit. Täällä tutkimuslaitoksen tunnistaa suurista kasvihuoneista. Sääolosuhteet ovat ihanteelliset. Geenimuunnellun kasvien käyttäminen ruoan valmistuksessa ja eläinten ruokinnassa on Amerikassa enemmän normi kuin poikkeus.
Maailman Ruokapalkinto 2013 jaettiin kolmen tutkijan kesken - tällä kertaa kaikki kolme olivat pioneereja geenimuunnetun kasvien kehittämisessä. Kaikki eivät kuitenkaan olleet varauksettomasti tyytyväisiä valinnasta. Palkitun tutkijan mielestä tämä auttaa saamaan ruokaa kaikille nälkäisille. Vastapuoli väittää, että ongelmana on ruoan epätasapainoinen jakautuma ja se, että suurimmat hyötyjät ovat nämä jättiläisyritykset, jotka tätä tutkimusta kustantavat. Kuinka terveellistä geenimuunneltu ruoka on - tästäkään ei olla päästy yhteisymmärrykseen.
Miksi tällainen aihe ? Yksi palkinnon saajista on täältä meidän kulmilta. Hän on tehnyt yli 50 vuotta tutkimusta aiheesta ja työskentelee edelleen laboratoriossa kasvien parissa. Hänestä julkaistiin useita artikkeleita palkinnon johdosta ja olin 'aika otettu' tutkijan saavutuksista tieteen alalla. Yllätyksenä itselle oli se, että se pisti ajattelemaan hieman enemmän, mitä sitä suuhunsa pistää.
Leena
Aika hankala aihe; toisaalta ymmärrän hyödyt, mutta kyllähän se geenimuuntelu vähän hirvittää.
ReplyDeleteSe "hyvä" puoli täällä Koreassa asumisessa on, että voi autuaasti syödä mitä vain, kun ei kuitenkaan tiedä yhtään, mitä suuhunsa lappaa... (käsittääkseni korealaiset ovat hyvin tarkkoja ruoan luonnonmukaisuudesta, ainakin teoriassa...)
Mielenkiintoinen juttu, johon minulla ainakaan ei ole mitään absoluuttista mielipidettä. Toisaalta olen tietoinen suuryritysten "pelistä" geenimuuntelun saralla, ja esim Monsanto pistää vihaksi. Toisaalta tuntuu, että osa geenimuuntelun vastustajien argumenteista on yleistä tiedepelkoa - kyllähän ihminen on kasveja muokannut jalostamalla kautta aikain - joten itse ei pahemmin tule geenimuunneltuja kasveja välteltyä. Mieluummin välttäisin liiallisia torjunta-aineita tai eläintuotteissa antibiootteja.
ReplyDeleteTerhi ja Jenni
ReplyDeleteTämä on taas yksi niistä aiheista, josta mies sanoo, etten niin kovasti ajattelisi ! Ja kaikki lähti vain siitä, että luin artikkelin tästä 74 vuotiaasta naisesta, joka on koko työelämänsä (50 vuotta) tutkinut kasvien geenimuuntelua - ja hänen oma mielenkiintonsa tiedettä kohtaan on aika tavalla eri asia kuin hänen työnantajansa taloudelliset intressit.
Mutta kuten Jenni kommentoi, kasveja on jalostettu aina ja varmasti ihan hyvään tarkoitukseen.
Ehkä siirryn kasvimaailmasta ja ryhdyn ihmettelemään kaupassa myytävien kanan rintapalojen kokoa!